• 0722 786.646

Analiza HTT - analiza mineralelor toxice din organism

Metoda HTT presupune testarea părului pentru minerale toxice cum ar fi plumbul, mercurul, cadmiul, sau arsenicul. Elementele toxice pot influența direct comportamentul prin afectarea funcției cerebrale, influențarea producției și utilizării neurotransmițătorilor și alterarea proceselor metabolice. Sistemele neurologic, gastro-intestinal, cardio-vascular și renal sunt cele mai susceptibile la acțiunea nocivă a mineralelor toxice.

Expunerea ambientală la minerale toxice poate fi rară și are o mare variabilitate, însă în cazul expunerii cronice, îndelungate și a aportului cumulativ, nivelurile din firul de păr sunt cele mai relevante. Valorile metalelor grele din firul de păr furnizează o estimare mai bună decât cele sanguine pentru acumulările pe termen lung.

Părul reprezinta un mediu de testare excelent, deoarece concentrațiile sunt adesea de 300 de ori mai mari decat cele din sânge sau urină. Deoarece părul stochează aceste elemente, este un barometru al expunerii precoce, a celei cronice și adesea reflectă acumulările toxice înaintea apariției simptomelor.

Mineralele toxice au efecte negative chiar și în concentrații extrem de mici, însa efectele variaza în funcție de modul și durata expunerii și de metabolismul și capacitatea de detoxifiere a fiecărui individ. Mecanismele toxicității sunt multiple și includ: inhibiție enzimatică sau a cofactorilor, potențare enzimatică, leziuni membranare și alterarea proceselor de transport și scăderea funcționării neuronale și a conducerii nervoase. Unele dintre aceste efecte sunt sinergice cu alte minerale sau cu substanțe chimice toxice.

Nivelul toxicității acestor elemente și efectele adverse corespunzătoare variază de la individ la individ. Expunerea subacută sau cronică poate conduce la o simptomatologie subtilă sau francă, îndelungată la unii indivizi și în special la copii. În special plumbul și mercurul au efecte negative asupra copiilor, datorate în parte ratei lor mari de creștere și a masei corporale mici.

Simptome si semne legate de expunerea la minerale toxice

Arsen

Fatigabilitate (scăderea anormal de rapidă a forței musculare. oboseala cronică), cefalee, dermatită, hipersalivație, hipotonie musculară, hipopigmentare cutanată, rash cutanat, pierdere păr și unghii, anemie.

Cadmiu

Pierderea olfacției, anemie, piele uscată, alopecie, hipertensiune, disfuncții renale.

Mercur

Scăderea capacităților senzoriale (gustative, vizuale, auditive și tactile), gust metalic cu hipersalivație, fatigabilitate, anorexie, iritabilitate și excitabilitate, psihoze, manie, anemie, parestezii, tremor, lipsă de coordonare, afecțiuni cardio-vasculare, hipertensiune cu disfuncție renală.

Plumb

La copii: retard mental, hiperactivitate, invatare dificila, tulburari de comportament

Copii și adulți: fatigabilitate, anemie, gust metalic, pierderea apetitului, scădere ponderală, cefalee, insomnie, nervozitate, scăderea vitezei de conducere nervoasă, posibil disfuncții de neuron motor.