• 0722 786.646

Analiza computerizată posturală pentru copii

Analiza posturala copii

Chiar şi Supereroii au nevoie de picioare sănătoase şi de o poziţie corectă a corpului!

În copilărie, coloana vertebrala este destul de fragilă, iar postura greşită a corpului, purtatul greutăţilor în spate (ghiozdanul plin de manuale şi caiete) sau pe un singur umăr, lipsa de exerciţii adecvate sau a unui sport (gimnastică sau înotul) pot accentua deformările acesteia, care, odată instalate, sunt greu de corectat mai târziu. Orice abatere de la o postură corectă duce la declinul dezvoltării armonioase a corpului şi a funcţiilor organismului cu repercursiuni în viaţa de adult.

Postura incorecta a corpului declanşează alterarea activităţii aparatului locomotor, reducerea aportului de oxigen şi încetinirea digestiei, toate acestea determinând modificări metabolice.

Scheletul axial al trunchiului este coloana vertebrală: o structură rezistentă, elastică şi flexibilă care susţine capul, corpul, menţine trunchiul în poziţie dreaptă şi permite poziţia verticală a corpului.

Coloana vertebrală prezintă curburi normale, fiziologice care îi dau o mare elasticitate şi au rol în mărirea rezistenţei acesteia. Aceste curburi pot fi exagerate sau reduse şi în timp capătă o semnificaţie patologică (scolioză, cifoză şi lordoză etc.). Nediagnosticate şi netratate la timp, pot genera complicaţii grave mai târziu, care, de multe ori, pot fi soluţionate doar prin intervenţie chirurgicală.

Picioare strambe
Semnele scoliozei
Picior plat

Ţinuta corectă (postura corectă) depinde de buna dezvoltare a muşchilor corpului, în special a muşchilor spatelui, ca şi de obişnuinţa de a sta şi a merge drept.

Ori de căte ori se observa modificări ale coloanei vertebrale (cifoze, scolioze, lordoze) sau ale membrelor inferioare (genunchi in “X” sau în paranteze, picior plat valg), când un umăr, un omoplat, coastele dintr-o parte sau un şold par mai înalte decat celelalte, iar capul nu are o poziţie centrala, se impune un consult de specialitate.

Problemele copiilor legate de ţinuta corpului pot fi observate şi de către profesorul de sport, de învăţătoare sau chiar de către părinţi. Copiii care cad destul de des, care acuză frecvente entorse de glezne sau cărora le este greu să-şi ţina echilibrul, care se plâng de dureri repetate de spate sau de cap, de călcâie, trebuie să fie consultat de un medic specialist care le poate controla postura corpului.

Ştiinţa care studiază postura corecta şi disfuncţiile apărute în urma tulburărilor de poziţie a coloanei se numeşte posturologie.

Medicii Verte Clinique Ozon incurajeaza parintii sa monitorizeze cu atentie pozitia corecta a corpului copiilor, adolescentilor si chiar a lor.