• 0722 786.646

Beneficiile AMT (Analizei Minerale Tisulare)

Interpretarea rezultatelor AMT se face in baza analizei valorilor fiecarui mineral (element), prezentei metalelor grele si valoarea raportului intre minerale.
Rezultatul Analizei Minerale a firului de par arata date certe despre:

Această analiză este utilă în medicina preventivă deoarece dă o imagine clară despre concentrația de minerale pe o perioadă mai lungă, aproximativ 3 luni, față de analiza efectuată din serul sangvin care este relevant pentru ziua și ora recoltării.

Principalele diferențe față de analizele de sânge:

 • profilul metabolic (hiper sau hipo oxidant)
 • apartenenţa la parasimpaticotonie sau simpaticotonie
 • activiatea glandei tiroide, paratiroide, suprareanale
 • metabolismul calciului, sodiului, potasiului, fosforului şi al altor minerale la nivel tisular
 • metabolismul glucidic
 • funcţia sistemului imunitar
 • carenţele mineralelor
 • intoxicaţii cronice cu metale grele (aluminiu, mercur, plumb, cadmiu, arsenic, beriliu)

Rezultatul analizei minerale a firului de păr vine şi cu solutii individuale de reechilibrare a sistemului neuro-imuno-endocrin cu ajutorul unor suplimente alimentare, în cazul unor intoxicaţii cu metale grele – terapie de detoxifiere (terapie chelatorie) a organismului, recomandări dietetico-nutiritionale individualizate corelate cu apartenţa la grupa sangvină „ABO”.

Rezultatul si examenul clinic permite:

 • elaborarea unei strategii nutritionale strict individualizate,
 • recomandarea unei scheme cu integratori (combinatie sinergica de vitamine + minerale + extracte din plante), conform necesitatilor particulare ale pacientului.

Mineralele sunt implicate în toate procesele metabolice ale organismului. Hormonii, enzimele, neurotransmiţătorii şi alti mesageri chimici, pompele celulare, unele vitamine, sunt guvernaţi de acţiunea catalizatoare indispensabilă a mineralelor. De aceea, orice dezechilibru mineral poate conduce la apariţia deficitelor de funcţionare ale aparatelor şi sistemelor organismului, deficite care pot evolua către patologii organice daca nu sunt remediate. Această analiză depistează dezechilibrele înainte ca boala să se manifeste clinic sau paraclinic (de exemplu analize de sânge modificate) şi indică tendinţa către dezvoltarea modificărilor metabolismului glucidic, infecţiilor, osteoporozei, litiazei, anemiei, disfuncţiilor tiroidiene şi suprarenalice, patologiilor aparatului digestiv.

Analiza minerală tisulară determină prezentă în organism a metalelor toxice provenite din mediu (alimente, aer, apă, expuneri profesionale). Firul de păr constituie ţesutul de electie pentru depozitarea acestor substante şi reprezintă deci un material optim de analiză. Prezenţa metalelor grele este de două ori nocivă: odată prin toxicitatea propriu-zisă, iar a doua oară, prin competiţia şi înlăturarea mineralelor fiziologice.

Carenţa acestor minerale necesare, pe de altă parte, permite celor toxice să se acumuleze mai uşor. O metodă bună de protecţie împotriva acumulării mineralelor toxice este reprezentată de menţinerea unei cantităţi adecvate de minerale utile.

Printre cele mai importante aplicaţii ale AMT se numără şi determinarea fazei de răspuns la stres. Conform studiilor, în faţa unei agresiuni, organismul răspunde conform unei scheme, întotdeauna aceeaşi, bazată pe succcesiunea a trei faze:

 • În faza de alarmă organismul declanșează o serie imediată de reacții pentru a neutraliza agentul stresor fizic sau psihic. Deoarece inițial sistemul imun este deprimat, nivelul normal de rezistență la stres este diminuat și deci organismul este mai susceptibil la infecții și boală.
 • Faza de rezistență. Daca reacția de alarmă nu reușește să neutralizeze agentul stresor, organismul își schimbă atitudinea și încearcă să se adapteze. În această fază sunt potențate mecanismele de rezistență la boală, cu creșterea activității sistemului imunitar.
 • Faza de epuizare. Organismul este incapabil să lupte împotriva stresului la infinit și datorită acestui fapt are loc, la un moment dat, o prăbusire a sistemului de rezistență imună. Mecanismele de apărare sunt depășite și se instaureaza ceea ce e definit drept “boala de adaptare” (ulcer, astm, colita etc).