• 0722 786.646

Ozonoterapia ca metodă de recuperare pentru sportivi

Beneficiile terapiei cu ozon pentru sportivi

Sportivi

Beneficiile terapiei cu ozon pentru sportivii de performanţă, ori pentru persoanele cu o activitate fizica intensă, sunt legate de reglarea metabolismului. Studii efectuate pe gimnaşti au arătat că dacă recuperarea dupa efort este efectuată cu ajutorul şedinţelor de saună cu ozon, nivelul acidului lactic acumulat scade cu până la 20% mai repede, iar performanţele atletice în sesiunea urmatoare de efort cresc cu 25%.

Astfel, ozonoterapia:

  • creşte oxigenarea tisulară prin eliberarea mai rapidă a oxigenului din eritrocite
  • creşte producerea de ATP, având ca rezultat o cantitate mai mare de energie şi o recuperare mai rapidă
  • întârzie începutul glicolizei anaerobe, reducând formarea de acid lactic
  • reduce inflamaţiile şi grăbeşte resorbţia hematoamelor
  • are efect miorelaxant, eliminând durerea musculară produsă de punctele trigger
  • ajută la creşterea imunităţii
  • reprezintă un antibiotic natural, care nu afectează flora intestinală
  • aduce nivelul hormonal la un standard optim, fără a fi nevoie de folosirea steroizilor

Indicaţii

Ozonoterapia NU este interzisă ca şi tratament în cazul sportivilor de performanţă dacă este administrată sub forma de: saună cu ozon, insuflaţie rectală sau injecţii subcutanate / intramusculare. Autohemoterapia majoră sau minoră este interzisă, dar nu din cauza efectelor ozonului, ci pentru că reprezintă o procedură care implică manipularea sângelui sportivilor.

În cazul sportivilor, terapia cu ozon se administrează pe baza unor protocoale stricte, având în vedere o expunere controlată la amestecul de oxigen/ozon. Prin intermediul saunei, suplimentar, se creşte temperatura corpului cu aproximativ două grade Celsius, iar aportul constant de oxigen proaspăt prin intermediul unei instalaţii speciale de respirat, creşte excreţia produşilor metabolismului prin intensificarea acestuia. În paralel, relaxarea musculară este una profundă şi de durată.

Acolo unde s-au produs deja pagube, adică cicatrici sau pustule atât de mari încât se pot sparge oricând, se aplică un tratament local, injectând ozon subcutanat în concentraţii scăzute. De data aceasta, se urmăreşte efectul direct al ozonului, nu cel dat de mesagerii secunzi: efectul antibacterian. Practic, anihilăm inamicul la el acasa. Ozonul este un antibiotic la care germenii nu dezvoltă rezistenţa şi care nu produce efecte secundare.